1. Pratik, pratik, pratik.
Outliers kitabının yazarı Malcolm Gladwell, herhangi bir görevde uzmanlaşmak için 10.000 saat pratik yapılması gerektiğini öne sürüyor. Bu, çok büyük bir sayı gibi görünse de gelin hesaplayalım. Haftada 40 saat ve yılda 50 hafta mesai yapıyor, işteki her anınızı uzmanlık kazanmak istediğiniz belirli bir görev üzerinde çalışarak geçiriyorsanız 10.000 saate ulaşmak sadece 5 yıl sürer... Sağlıklı kalacağınızı ve profesyonel olarak yaptığınız işi seveceğinizi düşünüyorsanız, o zaman beş yıl gerçekten o kadar da uzun değil. Uzman olmak için zamanın yerini hiçbir şey tutamaz. Ayrıca uzmanlık; özveri, disiplin ve odaklanma gerektirir. Hepsinden önemlisi elbette gerçekten istemelisiniz. Bir konuda tutkulu değilseniz, o konuda uzman olamazsınız.
2. Çevrenizi gözden geçirin.
Kişisel gelişim gurusu Jim Rohn, “En çok zaman geçirdiğiniz 5 kişinin ortalamasısınız” diyor. Korkunç, değil mi? O 5 kişinin sizin için kim olduğunu bir düşünün. Etrafınızı sizi yükselten insanlarla çevrelemeniz gerekir çünkü uzmanlık bulaşıcıdır. Alanında uzman olan insanlarla zaman geçirirseniz onların bilgeliklerinden faydalanma şansı yakalarsınız. Onlarla konuşun, sorular sorun, görüşlerini paylaşırken onları dinleyin. Birlikte daha fazla zaman geçirmenin yollarını bulun.
3. Kanaat önderi olun.
Uzmanlar hiçbir zaman mevcut durumla yetinmez, her zaman gelişim peşindedir. Sürekli yeni teknikler dener, yeni fikirler keşfeder ve değer katarlar. Her zaman alanlarının sınırlarını genişletmeye çalışırlar. Mesleklerinin geleceğine yön verirler. Uzmanlık alanınızla ilgili sosyal medya hesaplarınızdaki bir blog veya özel yazılarla küçükten başlayın. Belki basit bir e-kitap yazmayı veya profesyonel bir kuruluşa teknik inceleme için göndermeyi düşünebilirsiniz. Unutmayın, bir anda kanaat önderi olunmaz, bu bir süreçtir!
4. Bilginizi paylaşın.
Uzmanlar beceri ve bilgilerini paylaşarak daha değerli hale gelir. Bir uzman olarak görülmek istiyorsanız yargılanmaktan korkmayın. Uzmanlığınıza dayalı olarak düşüncelerinizi ve fikirlerinizi ortaya koyun. Bilgiyi paylaşmanın yollarından biri de başkalarını eğitmektir. Şehrinizdeki küçük bir etkinlikte konuşmayı deneyin.
5. Gündemi titizlikle takip edin.
Her alan değişime uğrar, bu bazılarında diğerlerinden daha hızlı gerçekleşir. Bu yüzden uzmanlar her zaman gelişmeleri takip eder. Diğerleri ilerlemenin değişen dalgalarından habersizken günden takip etmek uzmanlara öngörü sağlar. Gündemden haberdar olmanın bazı yolları ise özel uyarı bildirimlerini açmak, gündeme dair bloglara ve ilgili web sitelere abone olmaktır.
6. Öğrenmeyi asla bırakmayın.
Uzmanlar öğrenmeyi asla bırakmaz. Çünkü uzman olduğunuzda ve uzman olmanın avantajlarından yararlanmaya başladığınızda, bulunduğunuz konumu korumak isteyeceksiniz. Bunun için de çok okumanız, kurslar ve konferanslar yoluyla kendinizi eğitmeye devam etmeniz, diğer uzmanlardan düzenli olarak bilgi toplamanız gerekir.