1. Kurbağa Bacağı
Fransız mutfağında yaygın olan kurbağa bacağı; genellikle ızgaralanmış, haşlanmış veya kızartılmış olarak servis edilir. Tavuk kanadı benzeri bir dokuya sahiptir. Tat olarak da tavuk ve balık arası tuhaf bir karışım denebilir. Kim yiyor bunu derseniz, her yıl dünya çapında 100 milyon kurbağanın yenmek üzere doğadan çıkarıldığını öğrenmek eminiz ki sizi şaşırtacaktır!
2. Hormiga Culona Karıncaları
Kolombiya’da ünlü olan hormiga culona karıncaları, elle toplandıktan sonra kavrulur ve lezzetli bir atıştırmalık yapmak için hafifçe tuzlanır. Güzel ve gevrek, aynı zamanda topraksı bir tadı vardır.
3. Kurtçuk Peyniri
Sardunya’nın kurtçuk peyniri; sineklerin yumurtalarını bırakmaları için dışarıda bırakılan, delikler açılmış, iyi olgunlaştırılmış bir pecorino peyniridir. Yumurtalar açıldıktan sonra kurtçuk larvaları peynirle beslenmeye başlar, böylece peynir hazır hale gelir. Dışı sert olan bu peynirin güçlü bir tadı vardır. Üretimi yasak olduğundan pek yaygın değildir ve denemek isterseniz genellikle yerel bir çoban bulmanız gerekir.
4. Canlı Ahtapot: Sannakji
"Canlı" ahtapot düşündüğünüz gibi pek de canlı değildir. Öncelikle doğranır ve ardından hafif baharatlarla hazırlanır. Tadı çok taze ve tuzludur! Öte yandan, canlı ahtapot yeme deneyimi, yemeğinizle savaşmak gibidir. Çünkü aktif olan dokunaçlar yemek çubuklarını kıpırdatır, dişlerinizi ve ağzınızın içini emer.
5. Locust Böcekleri
Seyahat fotoğrafçısı olan Bella, Myanmar’da yediği kızarmış çekirge için şunları söylüyor: ‘’İğrenç olan sadece tadı değildi. Yapışkan patlamanın şoku ve ölü böceğin ağzımda patlarken çıkardığı dehşet verici çıtırtı sesi de bunu tamamen mide bulandırıcı hale getirdi. Tavsiye etmem’’.
6. Ördek Embriyosu: Balut
2-3 haftalık bir ördek embriyosu olan balut yumurtası, tüm Filipinler'de bulabileceğiniz en popüler egzotik yiyeceklerden. Balutu sıcak tutmak için, genellikle kaldırımlarda, bezle kaplı dokuma bir sepet içinde satılır. Suyu yudumlamak için küçük bir çatlakla başlayarak temelde yumurta kabuğundan yenir. Et suyu, tavuk çorbası gibi bir tada sahiptir ve en iyisi sıcakken yudumlanır.
7. Çiğ At Eti: Basashi
Japon mutfağında yer alan çiğ at eti, susam yağı ve rendelenmiş zencefil ile ince dilimlenmiş olarak servis edilir. Et çok yumuşaktır ve hiç çiğnenmez.
8. Guinea Pig
Ekvador lezzetlerinden guinea pig, bir kemirgendir. Patates ve sebze ile kavrulmuş olarak servis edilir. Tavşana çok benzeyen tadı lezzetlidir.
9. Kan Sosisi: Morcilla
Morcilla, İspanya'ya özgü bir tür kan sosisi. Pirinç ve soğanla karıştırılıp kurumaya bırakılan pişmiş domuz kanı ile yapılır. Normal bir sosis gibi görünür, ancak rengi çok koyu, neredeyse siyahtır. Yumuşak bir dokuya sahiptir. Anasonu andıran tatlımsı ve hafif bir tadı vardır.
10. Dev Karınca Yumurtası ve Ahududu
Güneydoğu Asya'nın etkileyici şehirlerinden biri olan Luang Prabang’ın en yaratıcı böcek yemeklerinden. Karınca yumurtalarının tadı pek hoş sayılmasa da dış kısımları biraz gevrektir, ısırdığınızda patlar. Tart ahududu ile kombinasyonu farklı bir deneyim sunar.
11. Körili Timsah Eti: Amok
Kamboçya’nın ünlü yemeklerinden Amok; muz yaprağında servis edilen çorbalı, kremsi bir köri yemeğine benzer. Tadı tavuğa benzer ve genellikle karışık sebzelerle servis edilir.
12.Kızarmış Böcekler
Tayland'daki kızarmış böcekler, dünyadaki en tuhaf ve en egzotik yiyeceklerden. Platinum Mall olarak bilinen 6 katlı alışveriş merkezinde, mangalda pişirilmiş akreplerden çelik tabaklarda sıralanan kızarmış böceklere kadar bu tüyler ürpertici, yenilebilir böcekleri satan uzun bir satıcılar dizisi var. Ancak, ilk bakışta midenizi kaldırsa da tadı sandığınız kadar kötü değildir.
13. Hindistan Cevizi Kurtları
Hindistan cevizi solucanlarını daha önce görmediyseniz, devasa kurtçuklara benzeyen bir böcek larvası türüdür. Böcekler yumurtalarını hindistan cevizi içine bırakır ve larvalar içeride büyür. Bazen kızartılır, bazen güveçte fermente edilir, bazen de çiğ yenir. Aynı zamanda, erkeklerin cinsel performansını artırdığı düşünülmektedir.
14. Öküz Başı: Shuwa
Umman’ın geleneksel yemeklerindendir. Hayvanın başı muz veya palmiye yapraklarına sarılarak bir ateş çukuruna konulur. İki gün boyunca burada bekletilerek etin yavaş yavaş pişmesi sağlanır. Kapsamlı hazırlığı nedeniyle genellikle özel günlerde yapılır. Domatesli sos ile birlikte pilav yatağında servis edilir. Tadı oldukça lezzetlidir.
15. Fare
Kuzeydoğu Hindistan’da yaygın olarak yenir. Hatta festivaller ve aile toplantılarında pişirilmesi bir incelik olarak kabul edilir. Genellikle suda tuz ve acı biberle kaynatılır, yapraklı sebzeler ve garnitür olarak zencefil eklenir. Tadı tavuğa benzese de lastik hissi verir.
16. Deve Burger
Deve eti, muadillerine göre daha pahalıdır ve daha iyi bir et olarak kabul edilir. Fas’ta yaygın olarak tüketilen deve burgerler, soğanlı ekmeğin içinde Fas baharatları ve havuçla süslenerek servis edilir. Tadı sığır etine benzer.
17. Mopan Solucanları
Mopan tırtılları, bir Güney Afrika yemeğidir. Görüntüsü çok cazip olmamasına karşın ucuz protein kaynağıdır. Aynı zamanda bol miktarda demir ve kalsiyum içerir. Kurutulmuş veya kızartılmış olarak servis edilebilir veya güveçlere eklenebilir. Cesareti olanlar çiğ de tüketebilir. Tuzlu ve gevrek tadı vardır.
18. Durian Meyvesi
Güneydoğu Asya'da meyvelerin kralı olarak bilinir. Keskin bir tadı vardır. Tatlandırılmış krem şanti gibi bir tabakayla birlikte çoğunlukla kreplerde kullanılır. Öte yandan, kötü kokusuyla meşhurdur.
19. Chapuline
Meksika’daki en popüler yiyecek, chapuline çekirgeleridir. Yılın belirli zamanlarında toplanan bu küçük böcekler terbiye edilir, bolca tuzlanır ve gramla satılır. Ayrıca, bütün bir taco chapulin yemek de mümkündür. Mısır tortillası; kızartılmış fasulye, avokado ve bol miktarda Meksika çekirgesi ile kaplıdır. Çok lezzetli olmalarına karşın dokuları nedeniyle yerken dişlerinize sıkışabilir.
LİSTENİN BURASINA KADAR BAYILMADAN GELMEYİ BAŞARDIYSANIZ SİZİ DAHA LEZZETLİ YEMEKLER KÖŞESİNE DE ALABİLİRİZ. BEN BUNU YERİM'İN TÜM BÖLÜMLERİ İÇİN BURAYA TIKLA.
20. Salamura Kırlangıç: Nok Ann Toong
Her yıl Ağustos ve Eylül aylarında Laos'a göç eden kırlangıçlar, büyük ağlar kullanılarak yakalanır ve büyük kavanozlara yerleştirilir. Fermente edildikten sonra kızartılır veya sulu bir güveçte yavaşça pişirilir. Son derece keskin ve ekşi bir tada sahiptir. Ayrıca, çıtır çıtır kemik ve gaga parçalarını aşmak için çelik gibi bir mideye sahip olmalısınız!
21. Salyangoz: Escargots
Salyangoz, Fransa'da popüler bir besindir. Yağ oranı düşük, su ve protein oranı yüksek, ayrıca tadı da güzeldir. Salyangozlar genellikle onları yemek için iki özel aletle birlikte gelir: Salyangoz maşası ve salyangoz çatalı. Bu nedenle, önce bu aletlere aşina olmanız gerekir.
22. Tacacá Çorbası
Tacacá; kurutulmuş karides, biber ve jambu bitkisinden yapraklarla bezenmiş baharatlı bir çorbadır. Brezilya mutfağına ait olan çorbadaki yapraklar dişlerinizde uyuşma hissine neden olur.
23. Çıtır Tarantula
Kamboçya’ya özel çıtır tarantula, aynı patates kızartması gibi kızgın yağa batırılarak pişirilir. Tavukla balık arası bir tadı vardır. Böcek yediğiniz gerçeğini bir kez aştığınızda bu böcekler lezzetli, besleyici ve çevre dostudur.
24. Ton Balığı Gözbebekleri
Japonya ve Doğu Asya’da tüketilen bu yemeğin tadı baharatlı haşlanmış yumurtaya benzer. Sağlık açısından faydalı olduğu ve bilişsel yetenekleri artırdığı söylenmektedir.
25. Beyin Köri
Beyin körisi, Hindistan'ın farklı yerlerinde yiyebileceğiniz tuhaf yiyeceklerden biridir. Aynı zamanda, bir incelik ve keçinin yenebilecek en iyi kısmı olarak kabul edilir. Yapışkan bir dokusu ve ilk kez yiyorsanız biraz tuhaf bir tadı vardır.
26. Beondagi
Güney Kore'de ünlü olan Beondagi, genellikle sokak yemeği olarak bilinir. Büyük bir wokta ızgara yapılır ve bir kürdan ile bir bardakta servis edilir. Ayrıca genellikle yemeğinize “ön meze” olarak sorulmadan masanıza getirilir. Kokusunu sorun etmezseniz tadı o kadar da kötü değildir.
27. Pequi
Pequi, Brezilya’da tüketilen, yaklaşık olarak kabuksuz bir ceviz büyüklüğünde ancak şekli daha oval olan sarımsı turuncu bir meyvedir. Her zaman çiğ değil pişmiş olarak yenir ve genellikle tatlı yemeklerden ziyade tuzlu yiyeceklere eklenir. Meyvenin ortasındaki çukurdan dışarı çıkan düzinelerce sivri diken vardır. Bu yüzden dikenlere dokunmamaya dikkat ederek meyvenin dış katmanlarını dişlerinizle nazikçe sıyırmanız gerekir. Bazı marketlerde dikenleri çıkarılmış halde konserve ve dilimlenmiş olarak satılır. Merak edenler için, bu onları denemenin güvenli bir yoludur.