1. Megalodon Köpek Balığı Yaşamış En Büyük Etçildir
Ulaşabildiği 21-22 metrelik boyu ve 60 tonu geçen ağırlığı ile Megalodon dünya tarihinin bilinen en büyük etçilidir. Günümüzde sperm balinaları daha büyük boyutlara ulaşmaktadır fakat muhtemelen Megalodon çok daha ağırdır. Bugün okyanuslarda görebileceğimiz en büyük beyaz köpekbalıkları 7 metre boyuna sahip olup, 3,5 ton ağırlığındadır. Bu da Megalodon’u onlardan 3 kat daha büyük ve 20 kat daha ağır yapmaktadır.
2. Dişlerinin Boyutları 20 Santimetreye Yaklaşabilir
Bulunan birçok yetişkin Megalodon dişi ortalama 13-14 santimetre uzunluğa sahip oluyor. Fakat bu bilgi, 20 santimetreye yakın dişlerin bulunduğu gerçeğini de değiştirmiyor. Doğrulanabilirler arasında en büyük dişler Peru’nun Ocucaje bölgesinde bulunmuş olup boyutu 19 santimetrenin biraz üzerindedir. Büyük beyaz köpekbalığının dişleri ortalama 7 santimetre olarak bilinir.
3. Büyük Beyaz Köpekbalığı İle Çok Yakın Akraba Değiller
Popüler görüşe rağmen okyanusun dönemsel kralları akraba değiller. 1843 yılında bulunan bir diş üzerinden Megalodon ilk kez tanımlandığında büyük beyaz köpekbalığının bir akrabası olarak tanımlanmıştı. İkisinin de büyük sıralı dişleri vardı ve kendi dönemlerinde besin zincirinin en tepesinde yer almışlardı. Yani akraba olmalılar, değil mi? Fakat gelişen teknoloji ve yöntemler ile bugün fosil kayıtlarındaki boşlukları doldurabiliyor ve ikisinin o kadar da yakın akraba olmadığını görebiliyoruz.
4. Megalodon Kahvaltıda Bir Balina Yiyebilirdi
Dev bir vücutla yaşayan Megalodon’un çok fazla yemek yemesi gerekiyordu ve tahminlere göre günde 1 tondan fazla et tüketirdi. Fosil kanıtlara bakılırsa Megalodon başta balinalar, denizinekleri ve denizaslanları olmak üzere büyük memelileri avlıyordu.
5. Megalodon Dişleri Oldukça Yaygındır
Birçok kişiyi şaşırtabilir fakat Megalodon dişleri dünyanın birçok yerinde çok sayıda bulunabilmektedir. Diğer birçok köpekbalığında olduğu gibi Megalodonlar dişlerini büyüdükçe düşürüp yenileriyle değiştirirler. Dişleri çok sert olduğu içinde kolayca fosilleşebilirler.
Bu kadar kolay bulunabilmelerine rağmen büyük istisnalar oldukça özeldir ve 19-20 santimetrelik bir diş 50 bin doların üzerinde alıcı bulabilir.
6. Megalodon Dünya Çapında Görülen Bir Canlıydı
Megalodonların fosilleşmiş dişleri dünyanın neredeyse her yerinde bulunabiliyor olması bu canavarın yaşam alanları hakkında ipuçları veriyor. Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Afrika hatta Porto Riko’dan Japonya’ya kadar suyun sıcak ve yiyeceğin olduğu her yerde yaşadılar.
7. 2.6 Milyon Yıl Önce Neslinin Tükendiği Düşünülmekedir
2.6 Milyon yıl önce dünyanın yaşadığı ani iklim değişikliğinin Megalodonların hayatını zorlaştırdığı düşünülmektedir. Bu dönemde okyanuslardaki su seviyesi azalmış ve Megalodon’un beslenmek için ihtiyaç duyduğu büyük deniz memelilerini ortalıkta bulmak zorlaşmıştır. Ortada yemek yokken 60 tonluk bir bedeni beslemenin ne kadar zor olabileceğini düşünün…
Yine de Megalodon’un yaşam tarzını değiştirerek hayatta kaldığı ve artık okyanusun derinlerinde yaşadığına inanan araştırmacılar çalışmalarını devam ettirmektedirler.
8. Megalodon’un Isırığı Bilinen En Güçlü Isırıktır
Megalodon’un hayvanlar arasındaki en güçlü ısırığa sahip olduğu düşünülüyor ve bu yarış yakın bir yarış değil. Simülasyonlar ile yapılan araştırmalarda Megalodon’un ısırığının 11 bin ile 18 bin kilogram arasında bir güç uyguladığı sonucu ortaya çıkıyor. Bu, büyük beyaz ve modern timsahların uyguladığı gücün 6 ila 10 katı demek. Dinozor dünyasının süperstarı T-Rex’in bile ısırığı ortalama 12 bin 800 kilogramdı.
9. Megalodon Doğum Yapma Merkezleri Keşfedildi
Megalodonlar yavrularını doğururken sığ suları tercih ederlerdi. Bazı araştırmacılar bu tanıma uyan ve etrafında 2-3 santimetrelik çok sayıda diş bulunan birçok alan keşfettiler. Bu da Megalodonların doğum yapma alanlarını sık sık kullandıklarını kanıtlar nitelikte.
10. Megalodonların 5 Sıradan Oluşan 276 Dişi Vardı
Modern köpekbalıklarında olduğu gibi Megalodon dişleri de sürekli döngü içindedir ve eskiyen, kırılan dişler dökülerek yenilerine yer açar. Bu döngü 5 satırlık bir diş dizesinden oluşmaktadır ve sanki elektronik bir aksammış gibi arkaya doğru dönerler. Megalodonların hayatları boyunca binlerce dişe sahip olup döktüğü düşünülmektedir.
BONUS: Dev Köpekbalığı Yaşıyor!
2013 yılında Güney Afrika açıklarında bir balıkçı gemisi saldırıya uğradı ve gemideki herkes hayatını kaybetti. Bu bir köpekbalığı saldırısı mıydı, yoksa çok daha tehlikeli bir yırtıcı okyanusun derinliklerinde saklanıyor olabilir mi? Bu sorunun cevabını arayan uzmanlar, tüyler ürperten bir ihtimalle karşı karşıyalar: Milyonlarca yıl önce yeryüzünden silinmiş olduğu düşünülen, tarih öncesi dev köpekbalığı Megalodon, günümüzde hala yaşıyor olabilir mi?
#video_21855#
#video_21856#