Titan, 1912’de buz dağına çarparak batan Titanik gemisinin enkazına turistik gezi yapma amacıyla yola çıktı.
Titanik'in enkazı Atlas Okyanusu’nun 3800 metre derininde bulunuyor.
Okyanusta derine inildikçe, etraftaki suyun basıncı o kadar artar. Bu sebeple Titanik ve etrafındaki her şey, yüzeydekinden 390 kat daha fazla basınca maruz kalır.
Arama kurtarma çalışmalarında sesler duyuldu.
Kayıp denizaltıda 5 kişi bulunuyor. Action Aviation isimli havacılık şirketinin sahibi İngiliz milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş insanı Şahzada Davud ile oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi OceanGate şirketinin kurucusu ve CEO’su Stockton Rush ve Fransız denizaltı kaptanı Paul Henry Nargeolet.
Salı günü gerçekleştirilen çalışmalarda, deniz aracından 30 dakikalık aralıklarla ses geldiği belirtildi.
Uzmanlar, Titan’ın yolcularının sesin kendilerinden geldiğini belli etmek için bu şekilde duvarlara vurmuş olabileceğini düşünüyor.
Fakat çalışmalar fayda etmedi. Deniz aracının enkazına ulaşıldığında yolcuların tamamının yaşanan bir patlama sonucu hayatını kaybetmiş olduğu görüldü.
Titan’ın sertifikası yok.
Oldukça küçük bir deniz aracı olan Titan’ın uzunluğu 670 cm, genişliği 280 cm ve yüksekliği 250 cm. Boyutlarından ötürü yolcular yerde oturmak zorunda kalıyor.
Deniz aracında yolcuları 96 saat hayatta tutabilecek miktarda hava, gıda ve su mevcut.
BBC’ye Titan belgeseli hazırlayan Simon Platts’a göre deniz aracına bağlanan ağırlıkla suda çözünebilir. Bu sayede teknik arıza durumunda ağırlıklar suda çözünebilir ve araç yüzeye çıkabilir.
Titan’ın kapısı dışarıdan kapatıldığı için yüzeye çıksa bile yolcular kapağı açıp dışarı sinyal gönderemez.
Denizaltı gibi araçlar, genellikle ABD Denizcilik Bürosu gibi kurumlardan sertifika alıyor. Fakat OceanGate şirketi, kurumların geleneksel yapılarının yeni bir denizaltı sınıfını tanımlaması ve sertifika çıkarmasının uzun zaman alacağını söylüyor ve bu sebeple sertifikalarının olmadığı belirtiyor.
Açık denizlerde sorunlar bitmiyor.
Tarihte pek çok gemi, denizde sorunlarla karşılaşmıştır.
Karadeniz’de batan geminin akıbeti ne oldu?
Kayıp Alman gemisine olanları okumak için buraya tıkla.
Okyanus’ta günlerce verilen yaşam mücadelesi,