Şiddet üzerine düşünmek
Meksikalı antropolog Santiago Genovés, şiddet üzerine verilen bir konferanstan dönerken bulunduğu uçakta kaçırılma vakası yaşandı.
Bu vaka, insan davranışlarını çalışan antropologa Acali Deneyi için ilham verdi. Genovés, başka deneyleri incelemesiyle insan davranışını en iyi inceleyebileceği alanın açık deniz olduğunu düşündü.
Açık denizde 101 gün
Antropolog, birbirinden farklı kişilerin küçük bir alanda bir araya olmaya zorlandığında şiddete meyilli olabileceklerini düşünüyordu. Bu yüzden Meksika'nın yerlilerinin dilinde ‘denizdeki ev’ anlamına gelen Acali teknesini yaptırdı.
Gazeteye verilen ilan sonucu farklı dinler, sosyal geçmiş ve milliyetten dört erkek ve altı kadın deney için seçildi.
Genovés, çatışma çıkarmak için ekibe bekar kişileri dahil etti ve kaptan Maria gibi kadınlara önemli görevler verdi.
Atlantik Okyanusu’ndan Meksika’ya 101 günlük deniz yolculuğu başlamıştı. Fakat Genovés'in beklediği şiddet olayları vuku bulmadı. Ekip, birbirine sinirlenmek yerine sadece bu deneyi düzenleyen antropologa sinirleniyordu.
Katılımcılara göre Genovés’in psikolojik şiddetine karşı koymak zorlaşmıştı ve artık kendisini kaptan yerine koyuyordu.
Yolculuk bittiğinde antropologun beklediği gibi farklı geçmişi olan kişiler birbirine karşı şiddete başvurmamıştı. Tam tersine, deney sonrasında da iyi arkadaş olarak kaldılar. Ekip, birbirine düşmek yerine birlik olmuştu.
Deney tekrarlanıyor
DMAX ekranlarında izleyeceğimiz Denizde Can Derdinde programında farklı sosyal çevrelerden gelen dokuz kişi Acali II teknesinde 21 gün geçirecek.
Yarışmacılar, farkılıklarını bir kenara koymalı ve bir takım olarak çalışmalı. Büyük ödülü kazanabilecekler mi, yoksa çatışacaklar mı?
İlk bölümü hemen izle,